Eugeniusz_ 10.01.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Pewnie każdy się zastanawiał czy tynkować ściany pod glazurę, jedni mówią że nie trzeba inni że tak, może to zależy od rodzaju ściany, wtedy jaki rodzaj tak a jaki nie??? Ktoś mówił że pójdzie dużo kleju na wyrównanie, ale z drugiej strony koszt tynku też jest jakiś??? Podstawa czy glazura kładziona bezpośrednio na ścianę ma tendencje np do pękania albo odpadania??? Jak to jest?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danielek 10.01.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 bez tynku to bys musial miec bardzo rowne sciany. Ja bym polozyl tynk, chyba ze gipsowy to nie, bo slabiej beda sie plytki trzymac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 10.01.2008 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Zgadza się ale czy nie lepiej długą pacą wyrównać tylko klejem. Kiedyś nap w bliku to spoecjalnie był skuwany tynk do gołego betonu cegły, też były kleje ale glazurnik mówił ze coś tam na tynku... : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.01.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Zgadza się ale czy nie lepiej długą pacą wyrównać tylko klejem ... zgadza się ale czy nie lepiej w tym miejscu wyrównac to zaprawą a nie klejem ? (tez mozna cienko ...) ... Kiedyś nap w bliku to spoecjalnie był skuwany tynk do gołego betonu cegły, też były kleje ale glazurnik mówił ze coś tam na tynku... : kiedys glazurnicy kładli płytki na zaprawie stare tynki kazali skuwac aby - uniknąc znacznej odsadzki - stary tynk był często słaby i najczęsciej pomalowany - a to nie gwarantowało ze płytki nie odpadną wraz z warstwą doklejonej do nich zaprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 10.01.2008 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 położenie tynku będzie dużo tańsze niż "równanie" klejem no chyba że ściana z silikatów albo BK i idealnie równa. Przy ceramice klejonej na zaprawę z betoniarki nie wyobrażam sobie za bardzo równania klejem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 10.01.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 a jak z równymi ścianami z ytonga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.01.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 a jak z równymi ścianami z ytonga? Nie musisz się chwalić. Kładziesz na ściane bez tynkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 10.01.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 No właśnie nie wiem. Był u mnie wczoraj tynkarz i nic nie mówił, żeby nie kłaść w łazience. A tynki maja być gipsowe, więc jak czytam, chyba nie za bardzo sie nadają pod glazurę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 10.01.2008 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 ja ma Ytong i łazienki zostawiłem nieotynkowane, już przy murowaniu wszystkie ściany od środka łazienek były pod specjalną uwagą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 10.01.2008 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Mam ściany z BK na zaprawie i glazurę kładziona bez tynku na ścianę i nie widzę z tym problemów i nie wiem czemu miałoby to być niemożliwe. Najpierw gruntowana ściana potem bardzo cienka warstwa kleju. Dzięki temu płytki są równo z tynkiem na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 10.01.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Zależało mi, żeby glazura była na równo z miejscami, gdzie jej nie ma i jest tylko tynk. W związku z tym kładziona była bezpośrednio na mur ( bk )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 10.01.2008 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Czyli skolko ugodno :), ale daje to pogląd ze względ:). Czyli jak ściany równe po co tynk '>ó technologicznych nie ma zastrzeżeń, tylko względy dokładności wykonania ścian :). Czyli jak ściany równe po co tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 10.01.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Czyli skolko ugodno :), ale daje to pogląd ze względ:). Czyli jak ściany równe po co tynk '>ó technologicznych nie ma zastrzeżeń, tylko względy dokładności wykonania ścian :). Czyli jak ściany równe po co tynk yes,yes,yes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.01.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 No właśnie nie wiem. Był u mnie wczoraj tynkarz i nic nie mówił, żeby nie kłaść w łazience. A tynki maja być gipsowe, więc jak czytam, chyba nie za bardzo sie nadają pod glazurę to nie czytaj tych głupot kłaść można na sciany i na tynk, nie ma większego znaczenia a tynk najlepiej żeby był "na ostro" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 11.01.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Oczywiscie, że mozna bez tynku i tylko na klej kłaść płytki. Ja nawet tak mam ze względów estetyczno praktycznych. W kuchni nie chciałam żeby fartuszek odstawał od ściany dlatego w miejscu plytek został pozostawiony pas bez tynku. Wtedy bez problemu mozna był zlicować pozostałą część ściany z płykami. Uważam, że takie rozwiązanie jest praktyczne bo nie osadza sie brud na granicy płytka i sciana. Wiem z doswiadczenia że kuchenny osad na tej krawędzi jest szczegolnie paskudny nawet przy zastosowaniu listew maskujących (ktore sa teraz niemodne). Trzeba tylko pamietac że w takim wypadku instalacje - przewody - powinny byc w bruzdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eugeniusz_ 11.01.2008 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2008 Dziękuję za swoje opinie i wiedzę praktyczną . Wezmę łatę i zobaczę jakie są ściany i od tego uzależnię :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.01.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Sprawdz pion , poziom i na ukos . Im wieksze nierownosci , tym wiecej kleju - to wie kazdy . Tansze kleje , maja max grubosc warstwy 3mm , drozsze zazwyczaj 5mm . Sa kleje , ktore mozna klasc grubiej , ale one maja widelki np. od 10 do 30mm . Przypuszczam , ze masz na scianie dolki , nie dobierzesz wiec kleju chcac zachowac sie zgodnie z zaleceniami producentow . Do sciany z dolkami , nie sposob przykleic rowno plytek o malych formatach .Tak jak pisano wczesniej : wyrownaj sciane zaprawa . Taniej i latwiej niz klejem . Kleje do plytek fatalnie sie obrabia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts